Skip to content

Eiwitboeren werken aan zichtbaarheid van Nederlandse eiwitten

16 maart 2023 vond de tweede editie van het Eiwittransitie congres van Food & Agribusiness plaats. van het congres: een onderscheidend product wordt steeds belangrijker. Maar waarmee? Laat dit nou precies een vraag zijn waar de Eiwitboeren van Nederland dankzij het derde consumentenonderzoek Eiwitten van Eigen Bodem, uitgevoerd in opdracht van de Producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland een antwoord op kan geven. 

 

 

Maatschappij vraagt om duurzaam en lokaal geteelde eiwitten

Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat consumenten een meerwaarde zien in producten op basis van Nederlandse plantaardige eiwitten. Omdat zij hiermee de lokale boeren kunnen steunen. Henk Janknegt, voorzitter van de Producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland: “Grondstoffen komen nu uit Verweggistan, terwijl de maatschappij vraagt om duurzame, lokale producten. Er zit geen verschil in eigenschappen tussen grondstoffen van hier of van ver, dus wij zullen ons op een andere manier moeten onderscheiden.”

Bijdrage Eiwitboeren

Hoe kunnen Nederlandse plantaardige eiwitten dan een plek krijgen in producten, in het schap, in maaltijden? Een vraag waar niet alleen de aanwezige foodprofessionals, maar ook de Eiwitboeren van Nederland zich mee bezighouden. Wij moeten immers produceren waar de consument behoefte aan heeft. Boeren staan zeker positief tegenover de teelt. Waar het nu nog aan schort is een toekomstbestendige prijs. De producentenorganisatie draagt hieraan bij voor haar leden. Voor de keten werken we onder andere aan herkenbaarheid van in Nederland geteelde eiwitproducten zodat een consument kan kiezen voor duurzaam en gezond en de keten een positieve bijdrage kan leveren aan het klimaat en een gezonde maatschappij. 

Meer informatie

Bekijk hier een video