Skip to content

Over de Eiwitboeren van Nederland

De Eiwitboeren van Nederland zet zich in voor een gezonder verdienmodel voor de teelt van eiwitrijke gewassen. We zijn er van en voor boeren die al eiwitrijke gewassen telen of ze overwegen te gaan telen. Zowel biologische als gangbare boeren zijn welkom.

Onze focus:

  1. droog te oogsten stikstofbindende vlinderbloemige gewassen. Denk aan veldboon, lupine, soja en kikkererwt;
  2. primair bestemd voor humaan voedsel. In pure vorm te consumeren in talloze levensmiddelen, van salades en wraps tot poke-bowls of warme gerechten. Of als ingrediënt in plantaardige variaties op vlees en zuivel. Natuurlijk laten we niks verloren gaan: overblijvende delen vinden hun waarde in veevoeder of andere toepassingen.

Kennis delen én maken

We delen praktische zaai-, teelt- en oogstervaringen, bevragen en informeren elkaar. Dat doen we online en via fysieke bijeenkomsten. Ook maken we een onderzoeksagenda voor de komende jaren, in te brengen bij relevante programmamakers.

Samen sterk

Samen versterken we onze economische positie in de plantaardige eiwitketen. Krachtenbundeling geeft een betere onderhandelingspositie naar afnemers. Erkenning van onze PO, momenteel in aanvraag, geeft vergaande mogelijkheden op het gebied van samenwerking en afspraken. Ook biedt krachtenbundeling voordelen voor afnemers zoals verwerkers, supermarkten en cateraars. Bijvoorbeeld als het gaat om leveringszekerheid en ondersteuning in de promotie van lokaal geteeld of geproduceerd, eiwitrijk voedsel.

De waarde van vlinderbloemigen

De Eiwitboeren van Nederland geven vlinderbloemigen de waarde die ze verdienen. Onze telers laten zien hoe de stikstofbinders bijdragen aan een gezondere bodem, betere biodiversiteit en duurzamere, circulaire landbouw. Dat helpt overheden bij het realiseren van de Nationale Eiwitstrategie, de stikstofuitdaging en de kringlooplandbouw. Daarnaast helpt het supermarkten, cateraars en NGO’s om alle Nederlanders vaker te laten kiezen voor heerlijke producten met plantaardige eiwitten van eigen bodem.

lupine-veldbonen.png

Foodvalley NL bracht begin 2021, samen met Ekoboerderij de Lingehof, Proeflab Wageningen en de Taskforce Korte Keten, de eerste eiwitboeren samen. Dit heeft geleid tot samenwerking met de NAV en in medio 2022 tot de oprichting van de PO Eiwitboeren van Nederland.