Persbericht – Apeldoorn, 6 februari 2025
Peulvruchten in de spotlight: doe mee met BEANMEAL!
Bonen, linzen, erwten: ze zijn klein van stuk, maar groots in impact! Tijdens de tweede editie van BEANMEAL, die plaatsvindt van maandag 10 t/m zondag 16 februari 2025, inspireren we heel Nederland om vaker peulvruchten op het menu te zetten. Doe mee, ontdek nieuwe recepten en draag bij aan een gezond en duurzaam eetpatroon!
Door te kiezen voor een BEANMEAL geniet je van heerlijke gerechten en draag je bij aan een duurzamere voedselketen. In een BEANMEAL verwerk je peulvruchten, bij voorkeur van Nederlandse bodem. Wist je al hoe veelzijdig peulvruchten zijn én hoe lekker het is om peulvruchten te eten in je gerechten? Een goede reden om mee te doen aan de BEANMEAL, met als aftrap Wereld Peulvruchten Dag op 10 februari. Het thema van dit jaar is BEAN ROUTINE. Kies voor jouw eigen BEAN ROUTINE en verrijk jouw maaltijd met peulvruchten!

Over BEANMEAL
BEANMEAL is een samenwerking van partijen¹ met als doel het activeren van de Nederlandse consument tot een eetmoment met peulvruchten. In Nederland komen we slechts tot de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid als het om de consumptie
van peulvruchten gaat. Het stimuleren van de consumptie van peulvruchten naar gemiddeld 150 gram per persoon per week draagt bij aan een gezonde balans, voor mens, dier en milieu. Door meer eiwitten en voedingswaarde uit een plantaardige bron zoals peulvruchten te halen, kan er gemiddeld ook minder dierlijk eiwit in de vorm van vlees, vis en zuivel gegeten worden. Meer variatie draagt bij aan een gezonde balans in het eetpatroon.
Met de BEANMEAL helpen we door te inspireren met recepten en te laten zien hoe lekker, veelzijdig en voordelig peulvruchten zijn. Via het receptenplatform van Eatertainment vind je receptinspiratie en met outdoor schermen rondom supermarkten wordt BEANMEAL bij het aankoopmoment zichtbaar gemaakt. BEANMEAL is vooral een activatie van de partners zelf. Zo vind je een smaakvol recept met peulvruchten in de online folder van de LIDL. Bij Ekoplaza probeer je lupineballetjes voor een zachte prijs en bij Ekoplaza Almere kies je voor jouw favoriete foodpairing van een groente en peulvrucht met bijpassend recept van Joeri Veul, bekend van het kookboek Heilig Boontje². Bij de Albert Heijn maak je kennis met de veldbonenburger van ME-AT voor een (plant) aardige prijs. In de (bedrijfs)restaurants van Vitam, Hutten en de educatie locaties van Compass Group en Eurest heb je volop keuze uit een gerecht met peulvruchten. BOON opent gezamenlijk met Dutch Soy en Foodvia het BOON pop-up restaurant in hartje Arnhem! Een unieke kans om te proeven hoe verrassend én lekker een BEANMEAL kan zijn. Bij de Tuinen van MergenMetz wordt in samenwerking met Lekker Lupine Het Groot Peulvruchtendiner verzorgd op 9 februari en in Regio Foodvalley organiseren ze op zes weekmarkten een bonen-inspiratiekraam. HAK zal tijdens de Bean Meal week extra inzetten op inspiratie op social media, onder andere door middel van influencer content. Benieuwd wat er nog meer te doen is? Check het #BEANMEAL overzicht.
Doe mee!
De BEANMEAL is van en voor iedereen! Laat je inspireren door nieuwe recepten en heerlijke gerechten verrijkt met peulvruchten. Voor elk eetmoment van de dag, in verschillende vormen en smaken en voor een aantrekkelijke prijs. Doe mee en bezoek het food inspiratie platform van Eatertainment voor de lekkerste recepten, verrassende bereidingstips en leuke weetjes!

¹ BEANMEAL wordt mogelijk gemaakt door: BO Akkerbouw, BOON, Ekoplaza, Green Organics, HAK, LIDL, Ministerie LVVN, Regio Foodvalley, Udea en Wereld Natuur Fonds Nederland. Partners die bijdragen aan de doelstelling van BEANMEAL zijn: Coroos, Eiwitboeren van Nederland, Flevocampus, Green Protein Alliance, Hutten, Lekker Lupine, ME-AT, De Nieuwe Melkboer, Schouten
Europe, Vitam. Het is nog steeds mogelijk om als partner aan te sluiten voor de editie van 2025 en de komende edities van 2026 en 2027.
² Een samenwerking met Flevocampus